Aki Lindén Puheenvuoroja terveydestä ja oikeudenmukaisuudesta

Suomi vs. USA - terveydenhuollon vaikuttavuus ja menot

Ainakin Ilta-Sanomat ja nyt myös MTV Uutiset on referoinut Twitter-keskustelua, jossa USA:ssa sosialisti Bernie Sanders ja trumpilaisen kovan oikeiston Nikki Haley väittelevät Suomen terveydenhuollosta. Twitterissä moni suomalainenkin on siihen osallistunut mielestäni hyvin.

USA käyttää yli 17 % bruttokansantuotteestaan terveysmenoihin. Tämä ei siis ole mikään budjettiluku vaan terveysmenojen osuus bruttokansantuotteesta. Siinä ovat mukana sekä julkiset terveysmenot että kansalaisten itse "out of pocket" tai vakuutusyhtiöiden kautta maksamat menot. Vastaava luku Suomessa on 9,5 %. Suomessa yksityiset menot ovat tuosta 9,5 %:sta noin 2 prosenttiyksikköä, muu on julkista eli verotuksella katettua.

Sandersin ja Haleyn kiistelyssä menivät mielestäni asiakkaan maksamat kustannukset ja palveluiden tuotantokustrannukset vähän sekaisin. Jos Suomessa asiakas maksaa kolmen sairaalapäivän maksun eli noin 150 euroa synnytyksestä, on sen todellinen kulu synnytyksestä riippuen 2500 - 5000 euroa. Tämä lasku lähetetään potilaan kotikunnalle. USA:ssa lasku voi olla 5-20 -kertainen. Siellähän ratkaisee vakuutuksen omavastuu. Tavallisen perheen sairauskuluvakuutus on noin 40 000 - 50 000 dollaria vuodessa.

USA:ssa saadaan asukasta kohti nelinkertaisilla terveydenhuollon kuluilla väestötasolla vaatimattomampi terveystuotos kuin Suomessa. Yksittäisiä huippusairaaloita tietysti on ja niissä hoito on maailman huipputasoa, mutta niiden vaikutus kansanterveyteen on rajallinen.

Puolustan siis "sosialisti" Sandersin tavoin suomalaista terveydenhuollon mallia, jota USA:ssa haukutaan - kuinka ollakaan - sosialistiseksi! Oikeisto USA:ssa vastustaa tätä meidän malliamme. Suomessa en aina ole ihan vakuuttunut siitä, mitä oikeisto haluaa. Pääosin he korostavat joka käänteessä yksityisen palvelun merkitystä ja jarruttavat kunnissa verorahoituksella kustannetun "sosialistisen" terveydenhuollon laajentamista. Tavallaan siis sama linja kuin Nikki Haleylla, mutta pehmeämmin.

Tietenkin meidän järjestelmässämme on konkreettisissa palveluissa paljon kehittämistä. Osa niistä voidaan parantaa fiksuilla toiminnallisilla muutoksilla, mutta perusasia on kyllä aliresursointi. Ei maailmassa juuri missään saada näin hyvää terveydenhuoltoa yhtä halvalla. Järjestelmämme tarvitsee lisää resursseja. Olemme fiksuihin vertailumaihin (Ruotsi, Englanti, Tanska, Hollanti jne) ainakin 10-20 % jäljessä,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ikävä kyllä oikeistomme sote kannan päättävät pörriäisten lobbarit. Itsenäisestä ajattelusta ei ainakaan löydy havaintoja.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Muutamia itsenäisiä kyllä on, esim. Elina Lepomäki.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tai Elina teeskentelee paremmin. Itse en kykene ottamaan tosissaan yhtään Kokoomuksen uusliberalistia. Jos niistä edes kymmenys olisi tosissaan Kokoomus varmasti kykenisi edes perustason markkinatalouden edistämiseen. Nyt eivät kykene edes siihen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Sipilähallitus mielellään kehuu miten yksityistetyssä terveydenhuollossa asiakasmaksut pysyvät samana. Epäilen koska pelkään, että asiakasmaksun lisäksi sipiläversiossa veronmaksajat maksavat yksityiselle voittojen lisäksi myös veronkierron. Kalliiksi tulee.

Vanha ja hyväksi havaittu ohje on olla korjaamatta sitä mikä ei ole rikki.

Toimituksen poiminnat